Pyöräretken 2012 tehtävät

Pyöräretki 2012 –tapahtuman käyntikohteissa olleita tehtäviä tullaan käyttämään vielä toisessakin tapahtumassa, joten kokonaisuudessaan tehtäviä ei nyt julkaista. Ja Pyöräretkellä 2013 onkin sitten taas uudet tehtävät. Seuraavassa on kuitenkin juttua Pyöräretken etenemisestä ja tehtävistä.

Lauantai 14.7.2012

Lähdössä osallistuja paikkasivat sisäkumissa olleen reiän. Hyvin sujui, mutta hoppu tai huono liima aiheutti usean paikan huonon kiinnittymisen. Pari täydellistäkin suoritusta oli joukossa. Keurusselän liikuntapuistosta Kolhon ja Riihon kautta Haapamäen höyryveturipuistoon polkeneille käyntikohteissa oli monivalintatehtäviä alueen vaakunoihin, Keurusselkään, sinilevään, matkailuteihin ja paikalliseen linnustoon liittyen. Päänvaivaa aiheuttivat erityisesti vaakunat, koska juuri ennen käyntikohdetta ollut maakunnan raja jäi ilmeisesti useimmilta huomioimatta.

Höyryveturipuistossa piti yhdistää työkaluja ja pyörän korjauskohteita toisiinsa. Yksi joukkue osasi yhdistää kaikki työkalut oikeisiin kohteisiin. Vaikein taisi olla momenttiavaimen kohteen löytäminen.
Jos joukkueen tie vei Haapamäeltä Pihlajaveden ja Isojärven kautta Keuruulle, niin luvassa oli marjojen tunnistamista Haapamäen marjatilalla, väistämissäännön pohdinta, kirimaali, tutustuminen Pihlajaveden erämaakirkon puistoon, mustikoiden poiminta, otteita suomalaisilta pyöräilykirjailijoilta ja luonnonsuojelualueen merkinnän tunnistaminen.

Keuruun keskustassa osallistujia odotti taitoajorata, joka osoittautui sen verran hankalaksi, ettei yksikään joukkue saanut tehtävästä täysiä pisteitä. Illan aikana nähtiin kuitenkin myös yksi upea minuutin haamurajan alitus virheettömällä suorituksella.

Nyyssänniemen leirintäalueen yöpymispaikalla joukkueet saivat sunnuntain kartan ja pyöräilyohjeen. Seuraavan päivän suunnittelun lisäksi piti valmistaa pyörään pulloteline tölkistä. Telineeseen piti mahtua 0,5 litran muovipullo ja sitä piti pystyä käyttämään yhdellä kädellä ajettaessa. Hienoja luomuksia ja kaikki toimivat. Miinusta tuli mm. muiden kuin annettujen materiaalien käytöstä.

Sunnuntai 15.7.2012

Sunnuntaina ensimmäiset joukkueet lähtivät matkaan heti luvan saatuaan kello 7. Matka vei Kalettoman ja Jukojärven kautta Multialle ja Tarhapäänjärven kiertäen Lihjamolle ja Keuruun keskustaan markkinoille. Tehtävinä oli paikallishistoriaa, liikennemerkkejä, kirkkoja ja erikoiskoe Suomen MM-rallin Jukojärven EK:lla.  EK:lla ratamestarin ihanneaika alittui ja yksi joukkue sai täydet pisteet. Matkalla osallistujat pohtivat vielä Keurusselän sineä, Multian myllymuseon turbiinia, valtatien numeroa, karvoja tiellä ja elvytysrytmiä. Keuruun markkinoilla tehtävänä oli irrottaa armeijan pyörästä satula ja takarengas, laittaa ne takaisin ja kiertää pieni iloympyrä. Kaikki joukkueet selvisivät tehtävästä kunnialla.

Markkinoita ennen olleista tehtävistä hankala oli kirkkojen tunnistaminen, vaikka kaikki tarvittavat kirkot olivat olleet jo matkan varrella. Myös valtatien numero oli unohtunut sitä juuri ajaneilta kahdelta joukkueelta, jotka kävivät sunnuntain kauimmaisessa käyntikohteessa. Elvytysrytmi oli kuitenkin hyvin hallussa lähes kaikilla joukkueilla.

Markkinoiden jälkeen oli enää loppusuora pienellä mutkalla maaliin liikuntapuistoon. Vielä testattiin pyöräilijöiden ketjunkorjaustaitoja ja vuoden pyöräilykunnan tunnistamista.
Maalissa osallistujia odotti välipalan ja saunan lisäksi osallistujapalkintona Suomen pisin vaijeriliuku, joka monen mielestä kruunasi elämyksellisen Pyöräretken.

Tehtäviä oli yhteensä 28, 27 eri käyntikohteessa. Ainoastaan erikoiskokeen maali oli sellainen kohde, jossa ei hengähdyksen lisäksi ollut muuta tehtävää.

Pyöräretki 2012 –tapahtuman pääpyöräilijä Tomi Mandelin, joka yhdessä ratamestari Jussi Silvennoisen kanssa vastasi tehtävistä.

Vielä muutama esimerkki tehtävistä.

2012rasti36 

 2012rasti43

 2012rasti57

2012rasti85