Pyöräretken 2013 tehtävät

Seuraavassa on juttua Pyöräretken 2013 etenemisestä ja tehtävistä. Tehtävät syntyivät enimmäkseen pääpyöräilijä Tomi Mandelinin ja ratamestari Jussi Silvennoisen aivoituksen tuloksina. Tokihan ideoita ja ajatuksia saatiin myös sieltä ja täältä.

Lauantai 13.7.2013

Lähdössä osallistujat katkaisivat pätkän pyöränketjua ja yhdistivät palat jälleen yhdeksi ketjuksi. Enimmäkseen homma sujui, mutta jokunen liitos meni turhan jäykäksi ja ongelmia joukkueilla oli myös ketjutyökalujen kanssa. Täydellisiäkin suorituksia toki joukossa oli.

Keurusselän liikuntapuistosta alkaneen tapahtuman alussa porukka teki heti poikkeavia reitinvalintoja. Osa ajoi suoraan Kolhoon, osa ajoi Kolhon kautta kirimaaliin ja muutama joukkue kiersi kahden käyntikohteen kautta pikkuteitä kirimaaliin. Kirimaalista sai pisteitä sen mukaan, monentenako kohteeseen saapui. Kolhossa osallistujia odotti polkupyörän osien tunnistaminen. Vaikein osa oli jarrurumpu, mutta eivät muutkaan kaikille helppoja olleet.

Kolhosta matka jatkui Vilppulaan, jossa venesataman liikennepuistossa piti tunnistaa puiston liikennemerkkejä. Vastauksissa haettiin oikeita nimiä, joten vaikka idea oli oikein, niin pisteitä ei välttämättä ropissut. Seuraavaksi vuorossa oli tutustuminen Mänttään. Kohteina olivat Serlachius-museoiden Gustaf ja Mäntänvuoren näkötorni. Tokihan ennen Mänttää oli mahdollisuus käydä tutustumassa ympäröivään maaseutuun.

Gustafissa pyöräretkeläiset pääsivät tutustumaan G. A. Serlachiuksen elämästä kertovaan upeaan Paperiperkele-näyttelyyn. Video näyttelystä löytyy museon sivuilta www.serlachius.fi/fi/nayttelyt/1-paperiperkele/. Videolta löytyvät myös vastaukset tehtävän kysymyksiin. Museo oli todella tykätty kohde ja eräs osallistuja kertoi, että ”Oli suorastaan absurdia mennä hikisenä tyylikkääseen museoon, jossa siististi pukeutunut työntekijä ojensi uusinta tekniikkaa korville laitettavaksi.”

Ennen Keuruulle kääntymistä joukkueet saivat vielä arvioida joukkueen keskipainon lähdössä. Joukkueet pyörineen ja varusteineen oli punnittu lähdössä ja Mäntässä punnitus uusittiin. Pienin heitto lähtöpainon arvioinnissa oli 300 grammaa! Samalla tehtävän ideana oli kontrolloida, että kaikki varusteet kulkivat joukkueella ohjeiden mukaisesti mukana.

Keurusselän itäranta tarjosi useita eri reittivaihtoehtoja ja joukkueet tekivätkin ratkaisuja oman vauhtinsa ja myös oletettavissa olevien korkeuserojen ja tiepohjien suhteen. Tarjolla käyntikohteissa ennen Keuruuta oli vielä mm. tienpientareen kasvien keräämistä ja erikoissuunnistusta, johon kartta piti itse piirtää tai valokuvata suunnistuksen lähdöstä.

Vielä ennen Nyyssänniemen leirintäalueella sijainnutta yöpaikkaa useimmat joukkueet koukkasivat Keuruun vanhan pappilan kautta. Pappilassa osallistujat kurvailivat vaativan taitoajoradan, joka ei ollut aivan helppoa päivän polkemisesta puutuneille jaloille. Enää muutama kilometri ja alkoi ansaittu huolto ja lepo.

Kerrottujen tehtävien lisäksi osallistujat saivat käyntikohteissa vastata kysymyksiin jotka vaihtelivat perhosen tunnistamisesta ja kolaripaikan ensiavusta aina Tour de Francen historiaan sekä säävaroitusten tietämiseen. Kaikkiaan käyntikohteita oli lauantaina parisen kymmentä, joissa kaikissa ei käynyt yksikään joukkue. Pisimmillään matkaa tuli noin 150 kilometriä.

Lauantain upea pyöräilysää, monipuoliset reittivaihtoehdot ja mielenkiintoiset kohteet innoittivat polkijat ajamaan todella pitkän päivän. Moni saapuikin yöpaikkaan vasta melko myöhään, mutta riittävän ajoissa, jotta ehti syödä, saunoa ja pulahtaa virkistävään Keurusselkään vielä päivän päätteeksi. Toki tehtävänä oli valmistaa kierrätysmateriaaleista pyörivä karttateline pyörään ennen aamua. Lisäksi illalla jaetut kartat mahdollistivat sunnuntain pyöräilyn suunnittelun. Mutta olihan yö aikaa. Kahden aikaan suoritetussa leirikatselmuksessa tosin todettiin, että teltoista kuului enimmäkseen tasaista tuhinaa.

Sunnuntai 14.7.2013

Sunnuntaina ensimmäiset joukkueet lähtivät matkaan heti luvan saatuaan kello 7.00. Lähdössä katsastettiin karttateline, jonka piti olla paikallaan pyörässä ja toimia ajossa. Matka suuntasi Keuruulta itään kohti Petäjävettä.

Ensimmäisen haasteena oli Pyöräretkellä on jo perinteeksi ja odotetuksi kohokohdaksi muodostunut Erikoiskoe. Tänä vuonna EK:n lähtö oli Urrian kuuluisan hyppyrin päältä ja pituutta sillä oli noin 2,5 kilometriä. Kovimman ajan kellotti viime vuoden tapaan Grumps Babba eli Pekka Sammalisto.

Sunnuntain kohteiden sijoittelu valtatie 23:n molemmille puolille mahdollisti todella monia eri reittivaihtoehtoja ja taktiikkoja. Liekö lauantai painanut joillakin joukkueilla, mutta 23:n asvaltti oli melkoisen houkutteleva vaihtoehto tässä vaiheessa. Petäjävedellä näkemistä ja tekemistä tarjosivat Petäjäveden vanha kirkko, Sepänpuiston Takomarkkinoilla sijainnut remonttitehtävä sekä polkemisen päässä ollut Petäjäveden radio- ja puhelinmuseo. Remontissa joukkue sai valita mitä osia irrottaa yhdestä pyörästä ja kiinnittää osat takaisin määräajassa. Museolla tehtävänä oli tutustua museon mielenkiintoisiin kokoelmiin ja vastata annettuihin kysymyksiin.

Ennen Keuruun urheilukentällä sijainnutta pyöräilynopeuden arviointia joukkueet saivat vielä vierailla lintutornissa ja Ampialassa Herpmanin veljesten muistomerkillä Ampialassa. Keuruulla oli mahdollista vierailla Keuruun markkinoilla, mutta monella keula osoitti jo suoraan maalia kohti.

Päivän mittaan osallistujien tietämystä koeteltiin myös kysymyksillä, jotka liittyivät mm. maakuntalintuun, meteoriittijärviin, liikennesääntöihin ja käärmeenpureman ensiapuun.

Sunnuntaina käyntikohteita oli jokunen lauantaita vähemmän, mutta tekemistä varmasti riitti. Mestaruuden voittanut Toimiston väki ja toiseksi tullut Grumps Babba polkivat sunnuntaina kaikkien kohteiden kautta. Matkaa tuli kaikkiaan noin 100 kilometriä. Muut joukkueen kävivät Pyöräretken ideaan ja henkeen kuuluen kohteissa omien taktiikoiden ja vauhdin mukaan.

Maalissa osallistujia odotti varustehuollon ja pakkailun lisäksi runsas välipala ja sauna. Palkintojen jaossa osallistujat huokuivat tyytyväisyyttä ja innokkaimmat kyselivät jo Pyöräretken 2014 ajankohtaa.

Vielä muutama esimerkki tehtävistä.

rasti32

rasti45

rasti68

rasti74

rasti76

rasti77

rastiSerlaMuseo