Lisää kysymyksiä pyöräretkestä voit lähettää osoitteeseen tomi(at)pyöräretki.fi (tai jos ongemia skandien kanssa niin tomi(at)xn--pyrretki-2za2p.fi) - parhaat julkaistaan täällä.

Viimeksi päivitetyt kysymykset ja vastaukset listan loppupäässä!

K: Miksi pyöräretkeilyssä pitää kilpailla?
V: Pyöräretki on tapahtuma, jossa käydään pyöräretkeilyn SM-kisat. Mukaan voi lähteä myös leppoisalla retkeilymeiningillä nautiskelemaan mukavasta tapahtumasta. Pakko ei ole vääntää kampea hampaat irvessä. Esimerkiksi erävaelluskisoissa on vuosittain runsaasti osallistujia, jotka eivät juurikaan ajattele kilpailemista. Toivottavasti kilpailemisen mahdollisuus kuitenkin motivoi harjoittelemaan vaikka pyöräretkeilemällä.

K: Miksi telttaa ei tarvitse itse kuljettaa?
V: Toiset pyöräretkeilevät pelkästään luottokortti taskussa ja toiset taas majoittuvat kuusen juurella teltassa tai ilman telttaa. Tasapuolisuuden vuoksi mahdollistamme kaikille telttamajoituksen osallistujien omissa teltoissa, koska esim. mökkimajoitusta tai hotellia emme voi tarjota. Osallistuminen ei siis jää siitä kiinni, ettei omista pyöräretkeilyyn soveltuvaa telttaa (teltan kylläkin). Toisaalta suuri joukkue voi ottaa mukaansa vaikka isomman teltan, eikä osallistuminen taaskaan kaadu siihen. Teltan saa myös kuljettaa itse.

K: Voiko sähköavusteisella pyörällä osallistua?
V: Tapahtuma on tarkoitettu lihasvoimin liikkuville. Jos haluat tulla mukaan sähköavusteisella pyörällä, niin ota hyvissä ajoin yhteyttä järjestäjään. Pokaaleista sähköpyörällä ei voi kisata.

K: Voiko Pyöräretkellä käydä kaupassa tai vaikka ravintolassa?
V: Kyllä voi käydä vaikka hierojalla tai parturissa. Taksia, junaa, linja-autoa tai vastaavaa kyytiä ei kuitenkaan saa käyttää.

K: Onko kyseessä erävaelluskisan kaltainen kisa?
V: On ja ei. Pyöräretki on saanut vaikutteita monista ulkoilmatapahtumista. Ideoita on ammennettu erävaelluskisojen lisäksi erämelontakisoista, rogainingista, partiokisoista ja umpihankikisoista. Merkittävä ero moniin muihin kisoihin on, ettei pyöräkisassa ole pakollista reittiä tai pakollisia rasteja (paitsi yöpymispaikka). Jokainen saa siis laatia retkensä itse. Kisassa tulee olemaan tehtäviä, mutta ne eivät ole yhtä ”isoja” eräkisojen kanssa. Lähinnä tehtävät vaativat pysähtymistä, hetken pähkäilyä ja vastaamista tai pienen jutun tekemistä. Jokunen hieman isompikin tehtävä on kuitenkin luvassa.

K: Voiko taittopyörällä osallistua?
V: Kyllä voi. Pyöräretkelle voi osallistua millä tahansa laillisella ja turvallisella osallistujan lihasvoimalla liikkuvalla välineellä. Tapahtuma on kuitenkin suunniteltu polkupyörille. Oman reitin saa suunnitella annettujen käyntikohteiden perusteella ja suunnittelussa kannattaa huomioida myös oma kulkupeli. Reitit kulkevat enimmäkseen autollakin ajettavissa olevia teitä pitkin. Parhaimmillaan alla on sileä kevyenliikenteenväylä ja haastavimmillaan pehmeä hiekkatie. Reitinvalinnoilla voi päästä myös kärryteille tai poluille. Kyseessä ei siis missään tapauksessa ole maastopyöräkisa.

K: Saako yön nukkua kotona?
V: Kilpailuun osallistuvat viettävät yön teltoissa leirintäalueella. Jos aiot nukkua muualla, niin olet tapahtumassa kilpailun ulkopuolella ja asiasta on ilmoitettava järjestäjille viimeistään tapahtumapaikalla ilmoittautuessa.

K: Mitä varusteita pitää olla, jotta voi osallistua?
V: Välttämättömät varusteet ovat sellaiset, joilla selviytyy reilun vuorokauden mittaisesta pyöräretkessä kesäisessä Keski-Suomessa. Varustelista löytyy ennakko-ohjeesta. Varusteet pitää pystyä itse kuljettamaan lähdöstä maaliin telttaa lukuun ottamatta.

K: Saako pyöräillä koko yön jos haluaa?
V: Lauantaina lähtö tapahtuu yhteislähtönä kello 11.00. Yöpymispaikalla pitää olla viimeistään kello 22.00. Sauna yöpaikassa on kello 20-22, joten siihen kannattaa tähdätä. Yöpymispaikalta voi tosin poistua, jos haluaa käydä tekemässä vaikka ylimääräisen lenkin. Sunnuntaina matkaan saa lähteä aikaisin aamulla ja maalissa pitää taas olla viimeistään annettuna aikana. Tapahtuman aikataulu löytyy ennakko-ohjeesta. Reitti suunnitellaan siten, että reippaasti polkien on mahdollista käydä kaikissa kohteissa ilman yöpyöräilyä.

K: Voiko leirintäalueella majoittua mökissä?
V: Pyöräretkelle osallistujat majoittuvat yöpymisalueena toimivalla leirintäalueella omissa teltoissa. Leirintäalueella on hyvät palvelut telttailijoille ja teltat pystytetään nurmikolle. Mökkimajoitusta ei valitettavasti ole tarjolla.

K: Millaisella pyörällä kannattaa lähteä?
V: Kannattaa valita sopiva, tuttu ja taatusti toimiva pyörä, jolla on tottunut pyöräretkiä tekemään. Jos meinaa käydä kaikissa käyntikohteissa, niin silloin pyörän pitää kulkea myös pienillä hiekkateillä. Kommenttien perusteella Pyöräretkellä tulee olemaan mukana hyvinkin vaihtelevaa kalustoa. Lue myös muut pyörää koskevat kysymykset ja vastaukset.

K: Onko Lauantainen päiväretki osa kilpailua?
V: Päiväretki ei ole kilpailu, eikä siinä eritellä sarjoja toisistaan. Tehtävistä tulleet pisteet julkaistaan, mutta palkintoja ei jaeta.

K: Voiko telttakuljetukseen laittaa esim. teltan pohjan kokoisen makuualusta?
V: Telttakuljetukseen voi laittaa ainoastaan majoitteen ja sen pystyttämiseen tarvittavat välineet (kaaret, kiilat, narut tai vastaavat välttämättömyydet). Makuualustoja, telttasänkyjä, makuupusseja tai muita sellaisia majoitteeseen kuulumattomia varusteita ei telttakuljetukseen voi laittaa.

K: Mikä on muuttunut aiemmista vuosista?
V: Perusidea on pysynyt samana, mutta käyntikohteet ja reitit ovat tietysti uusia. Tapahtumakeskus sijaistee tällä kertaa Keuruun seurakunnan leirisaaressa Pihlajaveden rannalla.

K: Kannattaako kisapaikalle tulla jo perjantaina?
V: Tapahtumakeskuksessa ei ole palveluita eikä siellä voi yöpyä ennen tapahtumaa. Tapahtuma-alueen palveluista, majoitusmahdollisuuksista ja tapahtumista saa tietoa osoitteesta www.keurusselanseutu.com. Maltillisen matkan päästä ehtii paikalle toki vielä lauantainakin.

K: Voiko pienten lasten kanssa osallistua?
V: Pyöräretkelle voi ottaa lapset mukaan. Lyhimmillään matkaa tulee kahden päivän aikana noin 70 kilometriä. Tiet ovat vaihtelevia ja mäkeäkin on luvassa, joten jos otat kärryn tai peräpyörän niin tekemistä varmasti riittää. Aikaisempiin vuosiin verrattuna Pyöräretkellä 2014 on hieman vähemmän kevyenliikenteenväyliä, mutta jätskipaikkoja ja uimarantoja on tietysti luvassa.